polívka
Po více než dvou letech konečně první příspěvek! A donutil mě k tomu fakt, že nám zbývá posledních pár dýní a kdybych ještě chvíli váhala, už bych tu polévku neuvařila, tudíž ani nevyfotila a recept sem nedala. Takže polévka z dýně hokkaido, první dýňová polévka, kterou jsem kdy zkusila, recept k nám doputoval z Holandska a poprvé jsme ji vařili už asi před dvaceti lety (? je to vůbec možné?). A pořád je to moje oblíbená varianta.
Potřebujeme:
dýni hokkaido, pro 4 osoby jednu větší
muškátový oříšek nastrouhaný, podle chuti, asi polovinu jednoho
mletou skořici, vrchovatou lžičku
tymián, pokud máme čerstvý, několik větviček, jinak lžičku sušeného
česnek, 2-3 stroužky
cibuli (2-4, kolik máte rádi)
olej na osmažení cibule
strouhaný sýr
sůl
vodu nebo zeleninový vývar
Dýni rozkrojíme a vybereme semínka, loupat nemusíme. Dýni bez semínek nakrájíme na menší kusy, dáme do hrnce, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byla sotva ponořená a dáme vařit. Přidáme sůl, skořici, tymián, muškátový oříšek a vaříme dokud není dýně měkká. Potom odstavíme, přidáme prolisovaný česnek a rozmixujeme (měla by mít konzistenci řidší kaše, pokud máte hustou kaši, můžete rozředit). Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a nastrouháme sýr (který máte rádi nebo který zrovna koupíte - u nás v obchodě je to obyčejný eidam). Polévku nalijeme do talířů a posypeme smaženou cibulí a nastrouhaným sýrem.